Nieuws

Philips Harmonie uit Eindhoven sluit muziekfestival in Innsbruck af

INNSBRUCK – Met de mars ‘Donner und Blitz’ sloot de Philips Harmonie uit Eindhoven zondagavond de Innsbrucker Promenadenkonzerte af. Lange tijd zag het er naar uit dat het daadwerkelijk zou gaan onweren in de Tiroler hoofdstad, maar de weergoden waren orkest en publiek gunstig gestemd. De zon brak zelfs door op het moment dat het concert begon.

Een maand lang genoot het publiek in Innsbruck van de 22ste editie van het gratis toegankelijk blaasmuziekfestival. Op de idyllische binnenplaats van het keizerlijke paleis luisterden meer dan 60.000 bezoekers iedere avond naar in totaal 35 orkesten uit acht Europese landen.

Wereldtop
De Eindhovense Philips Harmonie had zondagavond de eer om het festijn af te sluiten. Op het programma muziekwerken van onder andere Sjostakowitsj, Wagner en Puccini. Dirigent Matty Cilissen: ‘Ik ben zeer vereerd. Om dit festival af te sluiten vragen ze – in alle bescheidenheid – alleen de absolute wereldtop.’ Ter vergelijking. In tegenstelling tot de Nederlandse amateurs dit jaar, zaten vorig jaar de beroepsmuzikanten van het Musikkorps der Bundeswehr op hetzelfde podium.

Oud-dirigent
De Philips Harmonie had de uitnodiging te danken aan oud-dirigent Pierre Kuijpers die voor de gelegenheid zelf weer eens voor het orkest stond. Aloys Schoepf, de Oostenrijkse organisator hoorde de Philips Harmonie 35 jaar geleden voor het eerst en was gelijk verkocht. ‘Die müssen wir hier in Innsbruck haben’.

Bron: Eindhovens Dagblad.